NESİLDEN NESİLE TÜRK EBRU GELENEĞİ

Suyüzü Ebru Atölyesi

Suyüzü Ebru Atölyesi, İstanbul Eyüpsultan’da İsmail Dündar tarafından kurulmuş olup sonradan Bakırköy’e taşınmıştır.

Atölye, çeyrek asıra yaklaşan faaliyet süresince binlerce kişinin Ebru Sanatı ile tanışmasına ve yüzlerce yeni ebru atölyesi açılmasına vesile olmuştur.

İsmail Dündar’ın Ebru Sanatı’na dair uluslararası tanıtım faaliyetleri, 1995 yılında Gülhane’de kurulan Geleneksel El Sanatları Otağı’nda başlamıştır. Atölyenin açılması, yurtdışından gelen Türk ve yabancı kursiyerlerin yetiştirilmesini sağlayarak ABD, Almanya, İsviçre, Japonya ve Çin başta olmak üzere pek çok ülkede Ebru Sanatı’nın yayılmasına ve yaşatılmasına vesile olmuştur.

Atölyede çerçeveli ve kağıt ebru satışı, ebru malzemeleri satışı, farklı materyallere ebru uygulanarak ebrulu ürünler üretilmesi gibi faaliyetler de yürütülmektedir.

Atölyede çocuklar ve günlük atölyelere katılan turistler dışında öğrencilerin tamamına yakını Ebru Sanatı’nın geleneksel yöntemlerle öğrenmekte ve eğitime ebru malzemeleri üretmeyi öğrenerek başlamaktadır.

Suyüzü Ebru Atölyesi, Covid-19 salgınının yüzyüze eğitim faaliyetlerini kesintiye uğratması sonucu Bakırköy’deki adresinden taşınmış ve kurs faaliyetlerine geçici olarak ara vermiştir. Ebrucu İsmail Dündar, ebru çalışmalarını kendi kişisel atölyesinde sürdürmektedir.

İsmail Dündar’ın atölyesi için Suyüzü ismini seçmesinin en önemli nedeni, üstad Mustafa Düzgünman’ın Ebruname şiirinde ebru kelimesinin anlamlarından birinin “su yüzü” olduğunu ifade etmiş olmasıdır. İlgili mısralar şu şekildedir:

Ebru demek ebir demek yâni gökteki bulut,
Ab-ı rû da tutar mânâ su yüzüdür et şuhût,
Bir kelâm-ı farisîdir ebrû insan kaşları,
Her tevcihe sezâdır kim mânâsı da pek velût.